PARAOLIMPIJSKI ŠPORTNI DAN

V sredo, 4. 12. 2019, smo imeli učenci vseh razredov naše šole športni dan. Preizkusili smo se lahko v igrah za slepe, sedeči odbojki in košarki na invalidskem vozičku. Pri malo drugačni delavnici pa nam je delavka rehabilitacijskega centra Soča predstavila oskrbo invalidnih ljudi.

Po delavnicah v telovadnici smo imeli predavanje o paraolimpijskih športih, kjer smo izvedeli, s katerimi športi se lahko ukvarjajo različne vrste invalidov in na kakšen način jih igrajo. Preizkusijo se lahko v skoraj vseh športih (tek, plavanje, odbojka, košarka …).

Na šoli nas je obiskal tudi invalid Jakob Škantelj, ki nam je predstavil svoje življenje. Za njegovo invalidnost je kriva prometna nesreča, ki jo je imel z mamo, ko je bil še dojenček, star komaj leto in nekaj mesecev. Sedaj ga spremlja njegov pes Moses, ki gre z njim skoraj vsepovsod. Zanimivo je, da je dokončal tudi dve fakulteti.

Zadnjo šolsko uro pa so nam predstavili namizni tenis, kakršnega igrajo invalidi. Igro namiznega tenisa nam je prikazal Luka Trtnik, ki je imel prizadeto desno polovico telesa, a je kljub temu igral. Zanimivo je, da vsak dan vadi vsaj dve uri. Z Lukom smo lahko poskusili igrati tudi učenci.

Timeja Novak, 8. r.

Na paraolimpijskem športnem dnevi smo na šoli imeli invalide. Pokazali so nam nekaj iger, ki jih lahko tudi oni igrajo (npr. boccia, namizni tenis, odbojka …). Invalid Jakob Škantelj nam je predstavil svojo življenjsko zgodbo. Imeli pa smo tudi postaje, na katerih smo lahko poskusili razne športi za invalide in njihove pripomočke.

Obiskal nas je tudi Luka Trtnik, rojen desničar, ki blesti z levico. Najbolj pa se mi je vtisnilo v srce, ko smo hodili po poligonu, ampak s prevezo čez oči. Všeč pa mi je bilo tudi pri košarki na invalidskem vozičku. Bilo mi je zelo čudno, saj sem imela občutek, kot da bi bila za en dan invalid.

Špela Zagajšek, 6. r.  

GALERIJA FOTOGRAFIJ