PRIJETNO DOPOLDNE V DRUŽBI TRUBARJA, DALMATINA, BOHORIČA IN IPAVCEV

V ponedeljek, 14. 11., smo se učenci 7., 8. in 9. razreda odpravili v Šentjur. Najprej smo si ogledali gledališko igro Reformatorji na odru, v kateri sta nastopila Nik Škrlec in Boštjan Gorenc – Pižama. Bila sta v vlogah Primoža Trubarja, Jurija Dalmatina in Adama Bohoriča. Večji del predstave sta nastopala, bili so pa tudi video vložki. Na zabaven način sta predstavila začetke slovenske književnosti: prvo slovensko slovnico, kako smo prišli do prevoda Biblije in do prvih knjig Katekizma in Abecednika.

Predstavo sta zelo privlačno in zanimivo izvedla, saj sta vključevala tudi publiko. Spraševala sta nas po pomenu zelo starih besed iz 16. stoletja, pri čemer smo se res nasmejali. Skozi njuno igro smo spoznali kruta in stroga šolska pravila iz 16. stoletja, ki jih je spisal Primož Trubar. Med predstavo sta odigrala prizor, v katerem sta se glasno in vneto skregala. Bila sta tako prepričljiva, da smo skoraj verjeli, da bo Nik odkorakal iz dvorane. Med predstavo smo se pošteno nasmejali, saj so bili prizori nam mladim blizu. Ipavčev kulturni center smo zapustili dobre volje.

Nato smo se 8. in 9. razred odpravili v zgornji trg Šentjurja, sedmošolci pa v Splošno knjižnico Šentjur.

V zgornjem trgu smo si ogledali rojstno hišo najbolj znanih šentjurskih skladateljev – Ipavcev. Najprej V preddverju hiše smo imeli krajšo predstavitev, nato pa voden ogled ostalih prostorov. Žal zaradi izpada elektrike nismo mogli uporabljati multimedijskih vsebin.

Sedmošolci smo odšli v knjižnico Šentjur, kjer smo v okviru projekta Rastem s knjigo prejeli knjigo Reformatorji v stripu. Gospa knjižničarka  je razkazala knjižnico, nato pa pokazala še najstarejšo knjigo, ki jo imajo v šentjurski knjižnici. S to knjigo rokujejo v rokavicah.

Dan je bil odličen in domov smo odšli z dobrimi vtisi.

 

Anja Gračner in Julija Krajnc Gračner, 8.r.

Foto: Darja Štravs Tisu