TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK IN DAN SLOVENSKE HRANE
V petek, 17. 11. 2023, smo na naši šoli tudi letos obeležili dan slovenske hrane. Trinajsti tradicionalni slovenski zajtrk je letos potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«
Po zajtrku smo se odpravili v šolsko telovadnico, kjer smo spoznavali posamezne sestavine tradicionalnega zajtrka, slišali o pomenu zajtrka. Več o čebelah smo izvedeli od čebelarjev Čebelarskega društva Planina pri Sevnici, ki so se nam tudi pridružili. Prisluhnili smo tudi deklamaciji Pesmica o kruhu Vide Brest. Pridnim čebelarjem in njihovim čebelam smo se zahvalili s prepevanjem Čebelarja. Spregovorili smo tudi o pomenu zajtrka.
Nato pa smo v razredih izvajali različne dejavnosti – peka kruha, ogledi posnetkov o življenju čebel, o pomenu kmetijstva in reševali kvize.
Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je tudi, da se na ta dan otrokom z raznolikimi vzgojno-izobraževalnimi dejavnostmi še posebej predstavi pomen zdravih prehranjevalnih navad, zdravega načina življenja, trajnostnega prehranjevanja, zmanjšanja odpadne hrane, kulture prehranjevanja, pomena hrane iz naše bližine – lokalne hrane ter značilne tradicionalne jedi.