20. maj: SVETOVNI DAN ČEBEL

20. maj je od leta 2017 svetovni dan čebel. Za to je zaslužna prav Slovenija, ki si je v okviru Organizacije združenih narodov (OZN) skladno s pobudo Čebelarske zveze Slovenije prizadevala razglasitev svetovnega dneva čebel.

Osnovni namen svetovnega dne čebel je svetovno javnost opozarjati na pomen čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo in njegov obstoj. Od opraševanja je odvisna kar tretjina pridelane hrane, zato so čebele in ostali opraševalci ključnega pomena za uspešno in trajnostno kmetijsko proizvodnjo.

Zakaj ravno 20. maj?

Za izborom tega datuma stoji več ozadij.

Na eni strani je mesec maj čas bujnega razcveta narave in čebel na severni polobli, medtem ko je takrat na južni polobli jesenski čas, ko čebelarji pobirajo čebelje pridelke in se začne sezona uporabe medenih izdelkov.

Na ta dan se je leta 1734 rodil tudi Anton Janša, slovenski čebelar in pionir sodobnega čebelarstva. Pod Marijo Terezijo je učil na takrat novi Čebelarski šoli na Dunaju, njegova moderna pedagoška doktrina za učenje čebelarstva pa se je široko uveljavila že v času njegovega življenja.