50 LET NAŠE ŠOLE

V soboto, 24. septembra 2022, je bilo v okolici šole pestro in zanimivo. Letos mineva namreč 50 let, odkar je bila na Planini zgrajena nova šolska zgradba. Ob tej priložnosti smo pripravili prireditev z naslovom Naš preplet skozi 50 let.

Na prireditev smo se temeljito pripravljali že cel september. Kot uvod v praznovanje smo v začetku septembra organizirali 16. likovno kolonijo, na kateri je ustvarjalo več kot 100 učencev iz različnih osnovnih šol in Gimnazije Celje – Center.

V zadnjem tednu pred prireditvijo smo v sklopu projekta Trajnostna mobilnost izvedli pešbus, in sicer so učenci prišli v šolo peš; nekateri tudi več kot 5 km. Spremljali so jih učitelji in planinski pohodniki.

V torek smo imeli tehniški dan in takrat smo izdelovali dekoracijo za okrasitev šole in spominke za obiskovalce. V četrtek smo otvorili razstavo likovnih del, ki so nastala na likovni koloniji. V petek, na dan slovenskega šport, smo skupaj s starši, starimi starši in planinskimi pohodniki izvedli pohod po okolici Planine.

V soboto se je prireditev začela na šolskem igrišču. Program sta vodila Anja Jazbec in Ožbej Romih. Najprej sta nas pozdravili ravnateljica šole, Matejka Zendzianowsky, in podžupanja občine Šentjur, Silva Koželj. Nastopila sta otroški in mladinski pevski zbor, šolski band, Slamjeki in njihova folklora, gimnastičarki Ana Rajh in Patricija Novak, plesalke plesne šole Force, moški pevski zbor Planina pri Sevnici in mešani pevski zbor Zarja. Prisluhnili smo tudi govoru predsednika krajevne skupnosti Planina, Juriju Hladinu,  naša planinska pesnica Ivanka Uduč pa je ob tej pomembni obletnici napisala novo pesem, ki jo je na odru prebrala in podarila šoli.

Po prireditvi so si lahko obiskovalci ogledali različne predstavitve in delavnice, ki so jih pripravili nekdanji učenci šole, starši in krajani. Obiskovalci so si lahko tudi ogledali šolo in v jedilnici film. Za šolo so se predstavljali vojaki, reševalci, policisti in gasilci. Na spodnjem igrišču so bili lovci, čebelarji in kmetija Kranjc. Za pogostitev so bile na voljo stojnice z pijačo, palačinkami in pecivom ter avto s sladoledom in kokicami. Društvo upokojencev je pripravilo tradicionalno prireditev Tetka jesen in poskusili smo lahko slastno pečen krompir, koruzo, pršjače, jesensko juho in še ostale dobrote. Na zgornjem igrišču so frizerke ustvarjale pričeske, odvijala pa se je tudi glasbena delavnica. Pred šolo so učenci pod mentorstvom Klavdije Simler na platnu ustvarjali skupinsko sliko. Pri kozolčku za šolo so bili veterinarji in okvir za fotografiranje, ob novem igrišču pa smo se lahko pridružili gozdni druščini in se pomerili v njihovih igrah. Tudi podjetje Tajfun je pripravilo zanimive aktivnosti za obiskovalce. Prireditev se je zaključila s turnirjem v odbojki, ki se je odvijal v telovadnici.

Učenci in obiskovalci prireditve smo na Planini preživeli zelo lep dan, se med seboj veliko družili, zabavali in se naučili marsikaj novega.

Anja Gračner in Julija Gračner Kranjc

VEČ FOTOGRAFIJ