EKSKURZIJA NA GORENJSKO

V četrtek, 11. 5. 2023, smo se 6. r., 7. r., 8. r. in 9. r. odpravili na Gorenjsko. Odhod s Planine smo imeli ob 7.45. Po dveh urah in pol smo prispeli na blejski grad. Tam smo najprej pojedli malico, nato pa smo se z vodičem odpravili na grad.

Bili smo zelo blizu Karavank na meji z Avstrijo in zelo blizu Italije. Vodič nem je veliko povedal o zgodovini gradu. Izvedeli smo tudi, da so zelo dolgo časa nazaj tam bili ledeniki. Povedal je, da je tam živelo veliko različnih narodov. Na gradu je živelo veliko kraljev, ki pa so se trudili, da bi imeli vsi ljudje boljše življenje. Sredi Blejskega jezera je cerkvica, ki ima majhen zvonček želja. Ogledali smo si tudi grajski muzej in imeli smo še čas za obisk trgovinice s spominki. Nato smo se še sprehodili do Blejskega jezera in odšli na avtobus.

Odpravili smo se v rojstni kraj Franceta Prešerna in na ogled njegove rojstne hiše. Naš vodič nam je predstavil njegovo rojstno hišo in nam pokazal pripomočke, ki so jih uporabljali takrat. Zanimivo je bilo, da so imeli zelo nizka vrata, zato smo se morali skloniti. Skozi zabavno predstavitev nam je prikazal tudi njihov vsakdan in njihovo življenje. Ogledali smo si tudi črno kuhinjo in sobo, kjer sta spala njegova starša. V posebni sobici pa smo si lahko ogledali filmček in kot zanimivost izvedeli, da v hiši sploh ni bilo kopalnice.

Nato smo se z avtobusom odpravili na zadnji ogled, in sicer v Avsenikov muzej. Najprej smo si ogledali filmček o življenju Slavka Avsenika. Videli smo zbirko njegovih nagrad, ki jih je prejel za določeno število prodanih plošč. Videli smo tudi prvi harmoniki. Na eni iz med sten pa imajo zapisana vsa njegova dela. Zanimivost je tudi ta, da so se nekaj časa pisali Ovseniki.

Po končanem dnevu nas je čakala dvourna vožnja domov. Vsi smo se imeli super, veliko smo se družili in uživali, izvedeli pa tudi veliko novega.

 

                                                                                   Anja Gračner in Julija Gračner Krajnc, 8. r.