EKSKURZIJA V CELOVEC

V soboto, 20. maja 2023, je šola za nadarjene učence in tiste, ki obiskujejo pouk nemščine, organizirala ekskurzijo v Celovec in njegovo okolico.  Sedmošolki in osmošolka so o tem naredile kratki poročili, ki jih najdete spodaj, še več fotografij pa na tem naslovu.

Najprej smo se ustavili v Minimundusu in si tam ogledali pomanjšane znamenitosti iz različnih držav. Zelo mi je bilo všeč, da sem lahko znamenitostI videla od blizu. Vse so mi bile zelo všeč, najbolj pa mi je bilo zanimivo videti Tadž Mahal iz Indije in napis iz Hoolywooda.

Naša naslednja postaja je bil vojvodski prestolu na Gosposvetskem polju. Vodička nam je predstavila preteklost tega prestola. Nato smo se odpravili na ladjico in se z njo peljali po Vrbskem jezeru. Ko smo prispeli do polotoka, smo izstopili in odšli do mesta Celovec. Najprej smo si ogledali knežji kamen. Sprehodili smo se še po mestu in ogledali znamenitosti mesta. Ker smo bili že pošteno lačni, smo se odpravili v McDonald’s in imeli prosto. Obiskali smo še preostale kotičke mesta. Večina se nas je odpravila v nakupovalno središče in si kupila stvari, ki jih pri nas nimamo. Nato smo odpravili proti avtobusu in se odpeljali domov.

Vsi skupaj smo se imeli čudovito. Veliko smo se družili in zabavali. Pa tudi vreme nam je bilo naklonjeno.

Julija Gračner Krajnc

Naša prva postaja je bil Minimundus, kjer smo se lahko prosto sprehajali med 150 različnimi atrakcijami sveta. Lahko smo se peljali tudi z velikim kolesom in videli celoten Minimundus in okolico iz ptičje perspektive. Sledila je vožnja z ladjo po Vrbskem jezeru do polotoka, ki se imenuje Otok. Vožnja je trajala 45 minut. Nato smo se z avtobusom odpeljali do Gosposvetskega polja, kjer smo si ogledali knežji prestol, na katerem je potekalo ustoličevanje knezov v začetku srednjega veka. Po ogledu smo se odpeljali v mesto Celovec, kjer smo videli še knežji kamen. Šli smo tudi na kratek ogled mesta, izvedeli smo tudi nekaj o legendi o zmaju in Mariji Tereziji. Po ogledu smo šli jest v McDonald’s in imeli smo prosti čas, ki smo ga izkoristili za manjše nakupe ali sprehod po mestu.

Na ekskurziji je bilo zelo lepo, saj je bilo krasno vreme in videli smo veliko novega.

 

Ana Rajh, Zala Selič