KAKO Z ERASMUSOM NAPREJ IN DO KONCA NA SREČANJU V ITALIJI

Projekt Erasmus, v katerem sodelujemo pod naslovom Poklici prihodnosti, se kljub negotovim trenutnim razmerem nadaljuje in se bo konec letošnjega šolskega leta tudi končal. Projektna skupina, ki jo sestavljamo predstavniki šol iz sodelujočih držav Španije, Italije, Grčije, Velike Britanije in Slovenije, smo se v začetku novembra zbrali v Faenzi v Italiji in dorekli načrte za prihodnost. Z učenci bomo gostovali še v Italiji in Španiji, učenci in učitelji gostujočih držav prav tako načrtujejo obisk na naši šoli konec marca 2022, sledilo pa bo le še zadnje zaključno srečanje za učitelje v Grčiji.

Osnovna šola v FaenziUčiteljice Alenka Čokl, Nina Gradič Planko in Stanka Tanšek smo v tem tednu spoznale življenje na šoli v Faenzi, gostovale pri urah pouka, se izobraževale iz računalniških orodij znotraj programa G-suite, poleg tega pa se seznanile tudi s kulturno dediščino Faenze.

Faenza slovi po keramiki in ima bogat muzej keramike ter še vedno aktivne keramičarske delavnice, od katerih smo eno tudi obiskali. Faenza je srednjeveško mesto in od tod izvira tudi šega t. i. Palio de Faenza, srednjeveško tekmovanje med mestnimi orkožji z vitezi, konji, sulicami in zadevanji v obroč. Tudi razstavo o tej šegi smo si na obisku v Faenzi ogledali.

Z obiskom Bologne in Ravenne smo spoznali še del zgodbe teh zgodovinskih mest, del z aktivnostmi in ogledi natrpanega časa pa smo namenili tudi medsebojnemu spoznavanju in ob večerih druženju ob bogati italijanski kulinariki.