»Najbolj všeč pri mojem poklicu mi je, da lahko zjutraj dolgo spim.«

Na naši šoli za čistočo vsak dan poskrbita naši čistilki Marjana Poljšak in Jožica Gračner. Velikokrat jih ne opazimo, saj prihajata v službo, ko učenci s poukom končujemo. A njihovo delo je pomembno, ki pa bi ga žal verjetno opazili šele takrat, ko ne bi bilo narejeno. O delu in še marsičem se je v tem intervjuju razgovorila gospa Marjana.


Vem, da se za čistilko ne da izobraziti. Kaj je torej vaša izobrazba? Ste opravljali že kateri drugi poklic pred čistilko? Če bi sedaj izbirali poklic, katerega bi izbrali?
Moja izobrazba je srednja. Sem kemijski tehnik. Pred čistilko sem opravljala kar nekaj poklicev, bila sem pripravnica in kontrolorka v proizvodnji. Zdaj bi si težko izbrala poklic. Če bi imela možnost, bi šla za farmacevtko.
Na naši šol delate že kar nekaj časa. Kako je naneslo, da delate prav tukaj? Kako dolgo ste že čistilka na naši šoli? Kaj vam je pri vašem poklicu najbolj všeč?
To je bil pa splet okoliščin. Moja prva zaposlitev je bila v Emu. Tukaj v šoli je delala moja mama in je takratni ravnatelj povedal, da bi potrebovali še eno pomoč. Pa me je mama vprašala, če bi šla delat zraven nje. In sem delala osem ur v Emu in pet ur tukaj pogodbeno. Potem pa je naneslo tako, da sem kmalu dobila delo za polni delovni čas. Tako sem tukaj zaposlena 27 let, s tem da sem že prej pol leta delala pogodbeno. Najbolj všeč pri mojem poklicu mi je, da lahko zjutraj dolgo spim.
Noben poklic ni povsem super. Česa pri čiščenju najbolj ne marate?
Moti me na primer, ko se obiskovalci šole ne obrišejo zunaj, na predpražniku, ki je za to namenjen. Tako velikokrat vidim, da je predpražnik še čisto lep, notri pa so delci blata. Težko je tudi v zimskem času, ko obiskovalci v prostore prinesejo sol, to je namreč čistiti dvakrat težje. Težko čiščenje je v jedilnici, ker je opravka z ostanki hrane na tleh. Pa še ena stvar je zelo zahtevna, to je čiščenje stranišč, a jih sedaj ne čistim več, ker imam alergijo na eno čistilo.
Imate vedno enak delovni čas? Kakšen je vaš urnik dela?
Zdaj imam vedno enak delovni čas. Delam od 13.00 do 21.00.
Verjetno na dan počistite kar nekaj površine. Približno kolikšno površino počistite na dan?
Na dan počistim skoraj 1000 kvadratov.
Pri čiščenju pa se lahko tudi umažemo. Imate kakšno posebno obleko v službi?
Moja uniforma je vedno nekaj »kamot«, obute pa imamo vedno natikače.
Verjamem, da pri svojem delu uporabljate veliko pripomočkov. Katere pripomočke uporabljate največ?
V naši šoli imamo specifiko, da imava čistilki razdeljeno delo, saj imam alergijo na nekatera čistila in zato določenih delov jaz ne čistim. Imamo tako razporejeno, da jaz največ pometam in brišem. Uporabljam metle, sesalec, stroj za ribanje, brisalce za ogledala … Za brisanje po tleh imamo krpe za mokro čiščenje in še ene večje krpe, to so krpe za suho čiščenje, ki jih uporabljamo za čiščenje telovadnice.
Kaj pa čistila? Ali uporabljate naravna čistila?
Ne uporabljamo čisto naravnih čistil. Uporabljamo tiste, ki so ekološko bolj sprejemljiva.
Kaj pa najraje počnete v svojem prostem času?
V prostem času grem najraje po svetu. Torej, če se da, gremo na kakšno potovanje, če pa imam prosti dan ali popoldne, pa grem rada na kakšen okoliški hrib, npr. Celjsko kočo, Grmado, Boč, Bohor, Lisco, Kum.

Torej radi potujete. Kam vse ste že odpotovali? Katero potovanje vam je bilo najbolj všeč in zakaj?
Prvo večje potovanje je bilo v skandinavske države. Preko Nemčije, Danske na Švedsko, Norveško, Finsko. To je bilo 13-dnevno potovanje. Potem drugo tako daljše pa je bilo preko Avstrije, Francije, Beneluxa v Veliko Britanijo, na Škotsko, Severno Irsko in Irsko. To potovanje je trajalo 12 dni. Eno potovanje pa smo imeli na Češko, kjer smo si ogledali češke gradove in Prago. To je bilo le nekajdnevno potovanje. Zadnje potovanje je bilo preko Madžarske, Budimpešte, Romunije, Bolgarije do Črnega morja. Tudi to potovanje je trajalo 12 dni.
Najbolj se mi je v spomin vtisnila Škotska. Škotska je prav posebna pokrajina, povsem drugačna kot pri nas, Škoti so tudi drugačni ljudje kot Angleži. Škoti negujejo tradicijo z glasbo, folkloro in oblačenjem. Moški nosijo kilt, to je krilo. Ko jih gledaš v živo, je to res nekaj posebnega. Irski plesni večer v Dublinu pa je bil tudi nekaj »fajnega« oz. neverjetnega. Njihov ples je step in je res enkratno doživetje, ko jih spremljaš v živo. Še ene zanimivost iz Škotske se spomnim, to je Loch Ness. To je najglobje jezero na Škotskem in tam se dogajajo zelo čudne stvari. Tam notri naj bi živela nekakšna pražival. Koliko pa je to sedaj izmišljeno in koliko je res, še zdaj niso ugotovili.
Gospa Marjana, vidim, da živite bogato življenje pa vam želim, da na potovanjih doživite še marsikaj lepega, prav tako pa tudi na delovnem mestu.

Timeja Novak, 8. r.