PRAZNUJEMO Z IPAVCI IN ZEMLJO

V četrtek, 22. aprila, smo sadili drevesa. Šesto šolsko uro smo se zbrali za šolo, nismo bili sami. Prišli so predstavniki KS Planina, Šolskega centra Šentjur in dve gostji iz podjetja Montpreis. Posadili smo jablano bogatinko in pa lipovec, ki ga je podarilo podjetje Montpreis. Ker je letos Ipavčevo leto, se v občini Šentjur v vseh KS sadijo bogatinke. To je vrsta jablane, ki jo je vzgojil znameniti Šentjurčan Gustav Ipavec. Ipavčevo leto pa praznujemo ob 100-letnici smrti njegovega sina Josipa Ipavca.

Gospod hišnik je skopal luknji, drugošolci pa so mu pomagali pri teptanju zemlje, ki sta jo z lopatami nosila dva osmošolca in trije devetošolci. Gospa Saška iz podjetja Montpreis je prebrala govor, v katerem je bila omenjena lipa. Jablano smo posadili za šolo poleg šolskega vrta, lipovec pa na robu starega igrišča.

Zraven vsakega drevesa smo postavili kovinsko tablico z imenom drevesa. Drevo smo zavezali s trakom z barvami zastave. Pri vsakem drevesu smo naredili skupno fotografijo in res smo hvaležni, da smo bili del tega dneva in da tudi na ta način praznujemo z Ipavci in dnevom Zemlje.

Na koncu so si gostje postregli s kavico in jabolčnim zavitkom, ki ga je pripravila naša kuharica.

Vse foto in video utrinke je zbrala učiteljica Francka Hvalc in jih uredila v filmček, ki si ga lahko ogledate na tej povezavi.

Gaja Gračnar in Karin Jošt, 8. r.