TEHNIŠKI DAN V KRŠKEM

Konec oktobra smo šli učenci od 6. do 9. razreda v Krško. Bil je tehniški dan.

Ko smo prišli, smo jedli malico, potem pa je sledil ogled podjetja GEN energija Krško. Gospa nam je gospa pokazala napravo, pri kateri potiskaš ročko in je voda šla v posodo. Ko si potisnil ročko, je začelo pihati. Potem smo gledali posnetek. Šli smo po stopnicah navzdol. Gospa nam je pokazala, kako je nekdo prijel kroglo, v drugi roki pa lučko in je zažarela. Potem je bil preizkus, pri katerem te je streslo. Potem so bile štiri luči, na sredini pa predmet in se je premikal. Potem pa je ena prijela kroglo in so ji šli lasje v zrak. Nekdo se je je dotaknil in so šli lasje nazaj dol. Potem sta dva držala luči in se dotaknila krogle in so prišle vijolične strele in se je žarnica vklopila.

Po obisku smo šli na avtobus in smo si ogledali Krško. Videli smo kipe Adama Bohoriča, Jurija Dalmatina in Janeza Vajkarda Valvazorja.

 

Laura Kunšek, 6. r.

 

Konec oktobra smo se odpravili v podjetje GEN ENERGIJA v Krško. Tam smo izvedeli veliko novih stvari o elektriki. Naredili smo ogromno raznih poskusov in simulacij. Pokazali so nam moč 50.000-krat pomanjšane strele in spoznali smo Teslino tuljavo (Tesla`s coil). Teslina tuljava predstavlja brezžični prenos elektrike iz generatorja.

V drugem delu smo spoznali delovanje nuklearne elektrarne in porabo goriva ter kaj to pomeni za okolje. Največjo težavo okolju predstavljajo termoelektrarne (predvsem Šoštanj). Pokazali so nam tudi spletno platformo electricity map, na kateri lahko spremljamo izpust CO2 v okolje v posameznih državah.

Lovro Jazbec, 9. r.