TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK IN DAN SLOVENSKE HRANE

V petek, 17. 11. 2023, smo na naši šoli tudi letos obeležili dan slovenske hrane.  Trinajsti tradicionalni slovenski zajtrk je letos potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«

Po zajtrku smo se odpravili v šolsko telovadnico, kjer smo spoznavali posamezne sestavine tradicionalnega zajtrka, slišali o pomenu zajtrka. Več o čebelah smo izvedeli od čebelarjev Čebelarskega društva Planina pri Sevnici, ki so se nam tudi pridružili. Prisluhnili smo tudi deklamaciji Pesmica o kruhu Vide Brest. Pridnim čebelarjem in njihovim čebelam smo se zahvalili  s prepevanjem Čebelarja. Spregovorili smo tudi o pomenu zajtrka.

Nato pa smo v razredih izvajali različne dejavnosti – peka kruha, ogledi posnetkov o življenju čebel, o pomenu kmetijstva in reševali kvize.

Namen  projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je tudi, da se na ta dan otrokom  z raznolikimi vzgojno-izobraževalnimi dejavnostmi še posebej predstavi pomen zdravih prehranjevalnih navad, zdravega načina življenja, trajnostnega prehranjevanja, zmanjšanja odpadne hrane, kulture prehranjevanja, pomena hrane iz naše bližine – lokalne hrane ter značilne tradicionalne jedi.