UČENCI O TRADICIONALNEM SLOVENSKEM ZAJTRKU

Ko sem prišel v šolo, smo z učiteljico šli h kuharici po sestavine in zamesili kruh. Ko je kruh vzhajal, smo šli v jedilnico na zajtrk. Potem smo šli v razred in imeli pouk. Po prvi šolski uri smo dali kruh v pečico. Imeli smo malico in za malico smo jedli naš kruh in maslo in med. Nato smo šli v telovadnico, kjer sta Mark in Sany povedala nekaj pregovorov o kruhu. Dva sta: s trebuhom za kruhom, če kruh pade ti na tla, vzemi in poljubi ga.

Predstavnik čebelarjev je govoril o tem, zakaj ni bilo toliko medu. Bilo je veliko dežja. Nato je govoril, koliko let živijo čebele. Matica živi od pet do šest let, troti eno leto, čebele pa živijo od 30 do 60 dni.

Žan, 5. r.

Ko sem prišla v šolo, sem šla v jedilnico na zajtrk. Imeli smo jogurt in suha jabolka. Potem smo imeli malo pouka in spekli smo kruh. Šli  smo na malico. Jedli smo kruh, ki smo ga spekli, med, maslo in toplo mleko.

Po malici smo šli v telovadnico na prireditev. Naučila sem se veliko novega. Ta dan smo praznovali že 13. leto. Izvedeli smo, da je letos bilo samo 20 % medu. Matica živi do pet let. Če čebele zapustijo panj, si vzamejo hrano za tri dni. Včasih je bil med zelo dragocen, uporabljali so ga samo takrat, ko so zboleli.

Tinkara, Žana, 5. r.

Zjutraj smo zamesili kruh. Ko je kruh vzhajal, smo šli na zajtrk in smo jedli domači jogurt in suhe jabolka. Po zajtrku smo šli v razred, tam smo imeli družbo. Nato smo imeli malico in smo jedli med in maslo na kruhu.

Predstavnik čebelarjev je govoril, zakaj letos ni toliko medu. Povedal je tudi, kako dolgo živijo čebele, troti in matice. Otroški in mladinski pevski zbor sta zapela pesmico Čebelar.

Luka, Jakob, 5. r.

Vsako leto imamo v sredini novembra na isti dan tradicionalni slovenski zajtrk.

Zjutraj smo pojedli zajtrk, ki je bil sestavljen iz kruha, suhih jabolk, domačega kefirja, čaja, medu, masla.

Pred zajtrkom smo si še v skupini spekli kruh in pojedli domač kefir in suha jabolka. Prvo uro smo še imeli pouk, potem pa smo odšli na prireditev v telovadnico. Dva učenca sta nam povedala, da je bilo prvo živilo kruh in je bilo včasih zelo dragoceno. Za Norvežane pa je bilo maslo zelo dragoceno. Nato je še čebelar povedal, da:

 • letos ni bilo veliko medu zaradi poznih padavin in neviht,
 • rok uporabe na kozarcu ni omejen – v Egiptu so našli med, star 3000 let in je bil še užiten,
 • matica živi do 6 let, čebele od 30 do 40 dni in trot približno 1 leto,
 • nekoč so med uporabljali samo za zdravljenje,
 • je slabost, ko čebela zapusti panj, vzame med s seboj za najmanj tri dni.

                                                                        Neli, Tinkara, 5. r.

S prireditve ob tradicionalnem slovenskem zajtrku sva si zapomnila nekaj zanimivosti:

 • Matico lahko čebele same zamenjajo ali pa jo čebelarji.
 • Ta dan obeležujemo že 13. – od leta 2011.
 • Čebele lahko živijo od 30 do 60 dni, troti živijo 1 leto.
 • Da ena čebela napolni en kozarec medu, mora narediti pot v dolžini osemkrat okoli sveta.
 • Trota čebele odženejo iz čebelnjaka.
 • Nekatere čebele se izvalijo septembra.
 • Med nima rok trajanja (V Egiptu so našli 3000 let starega).
 • Včasih so med uporabljali le za bolne, med so dajali tudi župnikom in zdravnikom.

Filip, Jakob Č., 5. r.

To je bil že 13. tradicionalni slovenski zajtrk.

Pred zajtrkom smo zamesili testo za kruh. Pred poukom smo jedli zajtrk – domači jogurt in suha jabolka. Za malico smo jedli maslo in med, pili pa smo mleko. Poskusili smo tudi naš kruh.

Po malici smo šli v telovadnico in si ogledali predstavitev čebelarjev. Izvedeli smo, da če čebele trdo delajo, živijo samo 40 dni. Letos je bilo samo 20 % medu, zato ker je bilo preveč dežja. Troti živijo samo 1 leto, Matice živijo do 6 let. Čebele krmijo matico celo življenje z matičnim mlečkom. Ko matica zapusti panj, jo nadomesti druga. Če bi samo ena čebela hotela napolniti kozarček medu, bi morala osemkrat preleteti cel svet.

Zapeli smo tudi pesem ČEBELAR.

Alisa, Špela, 5. r.