Z MAJO GRAČNER OB KULTURNEM DNEVU

Ob kulturnem prazniku nas je obiskala Maja Gračner, ki je včasih živela na Planini pri Sevnici. 33 let je živela v Sloveniji, zdaj pa živi v glavnem mestu Čila Santiago. Ima moža Ivana in psička Maduja. Maja uči na mednarodni šoli v Čilu. Iz Čila do Slovenije potuje 18 ur.


Na začetku prireditve smo zapeli himno. Maja je govorilo o njeni osnovni šoli in katere učiteljice so jo učile oz. se jih spomni.  Ima zelo lepe spomine z OŠ Planina pri Sevnici. Nato je povedala, da prihaja v Slovenijo približno enkrat na leto. V Čilah imajo v tem času dolge počitnice, saj imajo pouk od marca do decembra.
Otroški pevski zbor je zapel Boljša družina. Nato sta še z možem Ivanom zapela pesem Sinji kit iz knjige Madu s prijatelji rešuje morje. Učenka Zara Škoberne je sama zapela pesem Bolha Neli.


Na koncu smo se ji zahvalili, da je prišla in ji je učiteljica Nina Gradič Planko podarila manjše darilce, Maja pa tudi njej skodelico, na kateri je narisana slikica iz knjige Madu s prijatelji rešuje morje. Z možem sta zapela še pesem v španščini – pesem Grazia alla vita, kar v slovenščini pomeni Hvala, življenje.

Ko so vsi odšli iz telovadnice, smo z njo novinarke Zara, Jerca in jaz posnele intervju.

Patricija, 6. r.

Maja je po poklicu biologinja. Rodila se je na Planini. Hodila je na našo šolo in povedala je, da so na tej šoli takrat učile učiteljica Francka ter obe učiteljici Anici. Šolala se je za biologinjo. Zdaj pa piše knjige in uči na mednarodni šoli.

Tilen, 5. r.

V zvezi z Majo mi je bilo zanimivo, da je raziskovala klope, živi v Čilu, uči na mednarodni šoli, ima fanta iz Južne Amerike in da je njun kuža tako znan, ker je glavna oseba v njenih knjigah.

Gašper, 5. r.

 

Majino predstavitev smo popestrili z glasbo, petjem, igranjem in deklamiranjem. S pevskim zborom smo zapeli pesmico Mama bolha (avtorica: Maja Gračner), spremljali pa nas je šolski bend, ki obiskuje izbirni predmet ansambelska igra. Jerca in Ožbej sta pred tem recitirala pesem Kultura. Jaz sem prebrala še odlomek iz Majine knjige, ko predstavi glavna junaka: deklico Oti in kužka Maduja. Učiteljica Nina Gradič Planko je spraševala. Zara Škoberne je zapela pesmico Bolha Neli. Sany iz 7. razreda je na harmoniko zaigral razburkano pesem iz filma Pirati s Karibov. Na začetku predstavitve smo vsi zapeli Zdravljico, zadnjo kitico Zdravljice pa so na koncu povedali devetošolci Aljaž, Domen in Ožbej. Po prireditvi so Neli, Zara, Patricija in Jerca naredile intervju z Majo Gračner.

Doroteja, 5. r.


Maja je primerjala razmere glede korone v Sloveniji in Čilu in povedala je, da si moral vsakič, ko si šel ven, povedati, zakaj greš, kako greš, s kom greš … Če pa imaš psa, si lahko šel ven kdaj koli.

Nik, 5. r.

Knjiga Madu s prijatelji pomaga rešiti morje govori o tem, da Madu in Oti skušata rešiti živali v morju, ker želita, da so živali v morju rešene in zdrave. Ta knjiga ima tudi pesem, ki sta jo zapela na prireditvi. Knjiga je zelo lepa in prireditev je bila tudi lepa.

Janja, 5. r.

Maja Gračner nas je obiskala in nam je pripovedovala o svojem življenju. Vprašala nas je, ali ima kdo idejo za naslednjo knjigo. Seveda smo imeli veliko idej, na primer Madu raziskuje Slovenijo, jame, gore, džunglo, živalski vrt, kanalizacijo, rastline … Mami mi je povedala, da je Maja moja mrzla sestrična. Če bi jo lahko kaj vprašal, bi jo vprašal, ali me pozna.

Žan, 5. r.

Klik na videoposnetek prireditve.