»Že od nekdaj rad izdelujem izdelke iz različnih materialov.«

Na facebooku smo lahko opazili, da ima naš devetošolec Jan Selič zanimiv hobi. Ker je to brat moje sošolke, sem se tega intervjuja lotila kar spodaj podpisana.

Slišala sem, da imaš zelo zanimiv hobi – izdelovanje nožev. Kdaj si jih začel  izdelovati in kdo te je za to navdušil? Kako so torej potekali začetki te dejavnosti?

Nože sem začel izdelovati po naključju, še najbolj me je pritegnila oddaja o izdelovanju nožev, zato sem sam poskusil. Prvi nož sem izdelal junija 2020.

A vse dele noža izdelaš sam?

Ja, seveda. Izdelam rezilo in ročaj, v načrtu za prihodnost pa imam tudi, da bi sam izdeloval usnjene etuije.

Nam lahko malo razložiš, kako poteka izdelava noža?

Najprej določim obliko noža, torej ga narišem. Nato izrežem ali skujem rezilo, ki je iz ogljikovega jekla, potem ga zbrusim do končne oblike, zbrusim pa tudi ostrino rezila in ga skalim oz. utrdim. Zatem pripravim material za ročaj, potem sledi lepljenje ročaja, na koncu pa ročaj še oblikujem. Na koncu rezilo zbrusim do želenega izgleda, včasih pa ga namočim v kislino, da malo potemni.

Kje in s katerim orodjem vse to izdeluješ?

Nože izdelujem doma, kjer imam svojo delavnico. Izdelava je v celoti moje ročno delo. Najprej sem nože izdeloval z ročnim orodjem, zdaj pa s specialnim brusilnikom za izdelavo nožev.

Ali izdeluješ poleg nožev še kaj?

Izdelujem tudi razne lesene in kovane izdelke.

Zakaj te to veseli?

Že od nekdaj rad izdelujem izdelke iz različnih materialov.

Kaj te poleg tega še veseli?

Rad imam glasbo, igram harmoniko.

Si že razmišljal, kam bi se vpisal?

Vpisal se bom na tehnično gimnazijo v Celje.

Imaš pa tudi nenavadne živali. Nam poveš malo več?

Doma imam dva kuščarja, bradato agamo in kameleona. Živita vsak v svojem terariju (tudi en terarij sem izdelal sam). Hranim ju z zelenjavo, sadjem, kobilicami, ščurki in črvi. Sta zelo zanimiva hišna ljubljenčka, čeprav se ju marsikdo ustraši.

 

 

 

Jan, želim ti še veliko dobrih idej in navdiha in vztrajnosti pri ustvarjanju.

 

Neli Pančur, 5. r.